Fybromassage

Image

Wat is een Fybromassage en wat doet het.

Fibromyalgie is een relatief veelvoorkomend niet-gewrichtsgebonden syndroom, dat gekarakteriseerd wordt door spierpijn en drukpijnlijke punten verspreid over het hele lichaam. De spierpijn wordt doorgaans heviger na inactiviteit of blootstelling aan kou. Vaak wordt fibromyalgie vergeleken of in verband gebracht met CVS/ME. CVS is een afkorting van het chronische vermoeidheidssyndroom. ME staat voor myalgische encefalomyelitis. Myalgische betekent pijnlijke spieren; encefa/omyelitis wil zeggen verspreide ontsteking van hersenen en ruggenmerg. Hoewel de ontstekingen niet direct aantoonbaar zijn, is er wel sprake van een chronische pijn. Het is geen psychische ziekte (het zit dus NIET tussen je oren), wel is er een verband te constateren tussen CVS/ME en emotionele en fysieke klachten.

De naam fibromyalgie komt van fibro - bindweefsel, myo - spier, en algie - pijn. Het betekent dus bindweefselspierpijn. De spieren zijn veel te gespannen en dit veroorzaakt spierpijn en pijn aan de aanhechtingsplaatsen van de spieren en pezen. Over fibromyalgie bestaan veel misverstanden: het wordt ook weleens weke-delen-reuma genoemd. En het wordt dus ook vergeleken met CVS/ME, wat dus ook niet klopt! Er is echter geen eenduidige oorzaak en evenmin een medicijn tegen fibromyalgie. Men krijgt meestal pijnstillers voorgeschreven, maar deze halen hooguit de scherpe kantjes van de pijn af.

Enkele Kenmerken zijn:
  • Pijn in de omgeving van de gewrichten en de aanhechtingen van spieren en pezen. Last van stijfheid, vooral 's ochtends en na lange periodes van staan, zitten of liggen in dezelfde houding.
  • Neerslachtigheid en vermoeidheid overdag door slecht slapen.
  • Hoofdpijn die lijkt op migraine, allergische reacties, diarree, pijnlijke menstruatie, gezwollen handen, voèten en gezicht, onregelmatige hartkloppingen, verminderd libido.
  • Eczeem en huiduitslag, verhoogde zweetafscheiding, droge huid Traag metabolisme
  • Hyperventilatie Restless legs Aften, cystes
  • En nog veel meer... !

De meeste deskundigen op dit gebied zijn van mening dat fibromyalgie door meerdere factoren wordt bepaald.

Zo kan bijvoorbeeld een darminfectie aanleiding geven tot voedselovergevoeligheid en een verzwakking van het immuunsysteem. Deze verzwakking leidt dan weer tot een grotere gevoeligheid voor infecties. Ook het prikkelbare-darm-syndroom, Pfeiffer of herpes komt vaak voor bij fibromyalgie. De ziekte van Lyme kan fibromyalgie veroorzaken. Sommige deskundigen beweren dat fibromyalgie mede ontstaat door toxische overbelasting.

Maar evenzeer kan huidige of vroegere emotionele stress een rol spelen. Men zegt dat 75 % van de oorzaken van fibromyalgie een emotionele oorsprong heeft. Doordat chronische stress vaak diep in het onderbewuste systeem aanwezig is, kunnen slaapproblemen ontstaan. 

De tender points of pijnpunten zijn voor fibromyalgie het meest typerend. Ze zijn zelfs zo kenmerkend voor het stellen van de diagnose dat er internationaal afspraken over zijn gemaakt. Een drukpunt wordt als positief beschouwd als de patiënt aangeeft dat druk op die plaats pijn doet.

De behandeling:

De basisbehandeling die je kunt geven bestaat uit drie soorten fibromassage's. De eerste is om de nachtrust te bevorderen, de tweede tegen pijn in het algemeen en de derde soort tegen hoofdpijn.

ter bevordering van de nachtrust;  Het belangrijkste bij deze massage is dat het langzaam en met weinig kracht gebeurt. De beste tijd om deze massage uit te voeren is voor het slapen gaan, omdat we het parasympathisch zenuwstelsel willen activeren. Als aanvulling kan men een homeopathisch middel gebruiken dat melatonine bevat. 

Tegen pijn; Deze massage duurt ongeveer 30 minuten. In een aangename warme ruimte ga ik op zoek naar 11 van de 18 tender points. Met behulp van een tekening kan ik na afloop nog wat feedback geven. Met warme olie zal ik deze punten zacht masseren.

Tegen hoofdpijn; Hoofdpijn heeft vele verschijningsvormen en even zoveel oorzaken. Enkele plaatsen waar hoofdpijn zich manifesteert: ooghoofdpijn, frontale hoofdpijn, temporale hoofdpijn, posterior hoofdpijn (dieper gelegen) en vertex hoofdpijn (in een hoekpunt samenkomende pijn). LET OP!! Sommige hoofdpijnen worden minder als je eerst op het gebied van de hoofdpijn drukt. De pijn kan dan in eerste instantie verergeren, maar als je de druk dan loslaat, vervaagt de pijn.
Image

Hoe ziet een behandeling eruit

Mijn salon is in Amsterdam te vinden. Als je binnen komt dan is de ruimte al gevuld met de heerlijke geuren van essentiële oliën. Voor de gehele behandeling moet je ongeveer 45 min rekenen. Ik zal je een aantal vragen gaan stellen om vast te kunnen stellen waar ik precies rekening mee moet houden. Op deze manier kan ik samen met jou voor de optimale keuze gaan. Daarna zal ik, indien nodig, even achter de afscherming gaan staan, zodat jij je rustig uit kun kleden tot aan je ondergoed. Na het uitkleden mag je plaats nemen op de massagetafel onder een heerlijke handdoek en deken. Als je comfortabel ligt dan ga ik starten met de massage. Na de massage mag je nog even nagenieten terwijl, ik wat te drinken haal voor ons. Tijdens het drinken zal ik je vragen hoe het is geweest. Ik geef je nog wat uitleg over wat ik heb ervaren en wat je eventueel de komende dagen kan verwachten.

NB: Houd er rekening mee dat er wat olie aan de onderkant van het haar kan komen. Hierdoor kan na de massage het haar vettig aanvoelen.

Welke producten gebruik ik en waarom

Ik maak in mijn salon in Amsterdam gebruik van verschillende producten. Alle producten die ik gebruik zijn allemaal 100% natuurlijk. Het is daarom voor mij ook belangrijk om te weten of je wellicht een allergie hebt. Daarnaast kan ik bij enkele klachten soms gebruik maken van een essentiële olie. Indien ik dit wil doen zal ik hier altijd eerst om toestemming vragen bij je. Mocht je een lekkere geur willen aan je massageolie dan is dit ook mogelijk.

Een fybromassage is voor bijna iedereen geschikt door de zachte en langzame techniek. Dus ook voor baby's en kinderen. Het is dus een ideaal om jezelf ermee te verwennen of om kado te geven aan iemand anders.
Helaas ben ik nog niet opgeleid om zwangere vrouwen of mensen met kanker te behandelen en omdat dit toch een risico volle groep is behandel ik deze mensen op dit moment nog niet. In de toekomst zal dit zeker tot de mogelijkheden behoren.

NB Ik ben geen dokter of specialist en daarom:

  • Kan ik geen diagnose stellen of aandoening vaststellen
  • Kan ik niet iets voorschrijven zoals medicijnen of kan ik huidige medicatie wijzigen. Dit dient altijd in overleg met uw arts of deskundige te gebeuren.
Statera Oleum - Met Oliën in Balans

Statera Oleum, Met oliën in balans!