Image
Image

TCM

TCM (Traditional Chinese Medicine ) is een Engelse afkorting voor traditionele Chinese Geneeskunst.

De TCM is afgeleid van de taoïstische filosofie, die een reflectie is van het Chinese geloof. Een filosofie gebaseerd op het begrip “Qi” (energie of levenskracht) waarbij ziekte wordt gezien als een disbalans in deze energie. Dit kan een verstoring zijn zowel fysiek, psychisch (mentaal) als emotioneel. Hoe dit tot uiting komt verschilt per persoon en per geval. In veel gevallen is het lichaam zelf in staat de Qi weer in balans te brengen, echter waar dit niet het geval is kan TCM een uitkomst bieden.

De Chinese Geneeskunde is al duizenden jaren oud en heeft al vele ontwikkelingen doorgemaakt. Vandaag de dag gaat deze ontwikkeling nog steeds door en wordt het aangevuld, dus niet veranderd, met nieuwe en moderne bevindingen en technieken. Hierbij wordt gebruik gemaakt van de theorie van Qi, de Meridianen, de Vijf Elementen en Yin en Yang.

In de TCM wordt hoofdzakelijk een methode van analyse d.m.v. een anamnese van de pols en tong gebruikt. Hierdoor kan men onderzoeken hoe de interne systemen van iemands lichaam reageert op invloeden van binnen en buiten hun omgeving. Er wordt daarmee het patroon van de ziekte vastgesteld en kan zowel de ziekte zelf als de oorzaak aangepakt worden. Er kan dan ook de vatbaarheid voor een bepaalde ziekte worden vastgesteld zodat deze preventief kan worden behandeld.

Bij behandelingen kun je denken aan accupunctuur, diverse kruiden behandelingen, guasha, cupping, tui-na, shiatsu, Qigong, lichaam corrigerende technieken.

Statera Oleum - Met Oliën in Balans

Statera Oleum, Met oliën in balans!